MUSIKMAKARNA
– För att bevara det Svenska Musikundret

En önskan om att skapa en utbildning för att kunna ta det Svenska Musikundret vidare har idag resulterat i att Sveriges mest talangfulla musikmakare och några av världens mest namnkunniga musikförlag och musikskapare tar sig till Örnsköldsvik i Höga Kusten.

 

Såhär gick det till och såhär kan du lyssna till talangerna redan idag.

Musikmakarna – för att säkerställa det Svenska Musikundret

Iden bakom Musikmakarna kom från en uppmaning från musikbranschen själva. För att utveckla det så kallade ”Svenska musikundret” behövdes en utbildning för utveckla och finslipa Svenska låtskrivare och gör dem redo för världen. Ulla Sjöström, skolans rektor, skrev fram ett koncept och 1998 grundades landets första yrkesinriktade låtskrivarutbildning i nära samarbete med Joakim Bergman och Frank Ådahl. Utbildningen fick namnet – Musikmakarna.
Merläsning: Den 6:e April 1974, starten av det Svenska Musikundret >>

En plantskola för Sveriges främsta talanger

Musikmakarna kan närmast beskrivas som en plantskola för yrkesarbetande musikmakare. Här ges Sveriges främsta talanger de absolut bästa förutsättningarna för möjligheter till utveckling inom sitt låtskrivande och musikskapande samt ovärderliga branschkontakter. Med över 50 musikstudios där varje elev får obegränsad tillgång till en egen studio får talangerna möjlighet att fördjupa dig i branschens mest använda musikprogram och studioutrustning. Varje projekt som genomförs under utbildningen är även direkta beställningar, verkliga uppdrag från musikbranschen. Allting är alltså på riktigt redan från start.

Världens ledande musikskapare kommer hit

Ett globalt rykte av att utveckla framtidens låtskrivare i såväl Sverige som internationellt – samt en prishylla som visar att man menar allvar – gör att några av de mest namnkunniga musikförlagen över hela världen, demon-producenter och andra låtskrivare löpande besöker Musikmakarna, för att dela med sig av sina erfarenheter samt för att fånga upp talanger i tid. Bli inte förvånad om du springer på allt från samtida legender som Max Martin och Shellback till globala producenter som Fernando Garibay om du passerar Musikmakarnas lokaler. Inte konstigt att Musikmakarna 2018 fick Svenska Regeringens hederspris för ”särskild betydelse för svensk musiks internationalisering”.

Sounds Like Sweden

Om några år kommer majoriteten av dessa talanger ha en inverkan på hur den musik vi lyssnar på låter. Men redan nu har du varje år chansen att träffa dem samt lyssna till helt nyproducerad musik. Under Sounds Like Sweden byggs 8 unika studios upp i FriluftsByn och talangerna delas in i olika grupper. Utmaningen är att under tre dagar skapa ny musik efter ett specifikt tema. Allt mynnar ut i en unik spelning – och du är välkommen att lyssna till resultatet! 

Max Martin, den Svenska superstjärnan som producerat musik åt bland andra Britney Spears, Celine Dion, Bon Jovi, Backstreet Boys, NSYNC, Pitbull och Justin Bieber besöker musikmakarna för att hjälpa talangerna att utvecklas och hitta samarbetsformer.

Ledenden Fernando Garibay från Paradise Studios i Los Angeles som ligger bakom bland annat Lady Gaga ”Born This Way” besöker regelbundet musikmakarna för att identifiera framtida talanger och själv inspireras.

Sounds Like Sweden är ett unikt samarbete mellan Musikmakarna och Entreprenören och Inspiratören Jerry Engström från FriluftsByn där eleverna genom att vistas ute i naturen får möjlighet att genom inspiration och reflektion ges möjlighet att skapa ny musik som sedan framförs live inför publik.