HÖGA KUSTEN OCH DET SVENSKA MUSIKUNDRET

Något som diskuterats flitigt ända sedan 1974 är det så kallade ”svenska musikundret”. Att ett litet land som Sverige har kunnat producera och exportera av musik av en sådan mängd och klass samt än idag kan hålla jämna steg med musikbranschen i länder som USA och Storbritannien med tanke på att vi bara har en bråkdel av befolkningen borde egentligen inte vara möjligt. En del av svaret till den fortsatta framgången hittar vi i Höga Kusten. Om tre minuter kommer du veta hur det ligger till och en gång per år kan du lyssna till framtidens talanger under ”Sounds Like Sweden

Starten 1974

Anledningen till att man anger just 1974 som starten på det så kallade musikundret är att detta är året då Svensk musik slog igenom på riktigt. ABBA vinner Eurovision med ”Waterloo” och gruppen Blue Swedes med Björn Skifs i spetsen blev de första Svenskarna att hamna på topp 10 på de amerikanska Billboardlistorna med låten ”Hooked on a Feeling”.

1974, närmare bestömt den 6 april – föddes det svenska musikundret. Abba vann Eurovision Song Contest med en låt som från början hette Honey-pie”. På andra sidan Atlanten erövrade Björn Skifs & Blue Swede samtidigt förstaplatsen på den amerikanska singellistan.

Undret fortsätter

Succen för Svensk musik har sedan dess bara fortsatt med grupper som Roxette och Ace of Base och om vi ska ta två mer samtida exempel – genom bland annat Swedish House Mafia, First Aid Kit och Avicii. Kanske är det inte konstigt att gemene man främst kan nämna själva artisterna men musikbranschen lika, om inte än mer imponerad av våra svenska låtskrivare och producenter.

Svenska musikmakare

Svenska låtskrivare och producenter är något av det hetaste du kan hitta i den engelska och amerikanska popvärlden. Den mest kände är kanske Max Martin, som skapat musik åt bland andra Britney Spears, Celine Dion, Bon Jovi, Backstreet Boys, A-ha, NSYNC, Usher, Pink, Katy Perry, Pitbull och  Justin Bieber. Om vi ska välja ut ytterligare en av alla för allmänheten kanske dolda Svenska musikmakare så kan det kanske vara värt att nämna att personen bakom Lady Gagas sound kallar sig Redone och har även arbetat med världsstjärnor som New Kids on the Block, Michael Jackson, Usher, Brandy, Pitbull, Lionel Richie och Jennifer Lopez.

Max Martin, en av världens främsta musikmakare besöker löpande Musikmakarna i Örnsköldsvik för att dela med sig av tips men även för att upptäcka nya talanger. 

Framtidens Musikmakare

Så hur är detta musikunder egentligen möjligt? Hur kommer det sig att ett litet land som Sverige kan skapa musik som når ut över hela världen? Ja en stor del av framgången ligger i våra fantastiska utbildningar och den mest framgångsrika skolan ligger faktiskt i Örnsköldsvik i Höga Kusten. Här hittar man Musikmakarna som under 20 år lockat till sig Sveriges största talanger.

”The Commendation for achievements of Particular Importance to the internationalisation of Swedish music has been awarded to Musikmakarna and Ulla Sjöström.”
Swedish Government, Music Export Price 2018

Musikmakarna, Sveriges plantskola för musikmakare har under åren utbildat flertalet Svenska talanger och arrangerar även årligen flertalet internationella kurser

Musikmakarna prisas för sin betydelse för Svensk musik

Musikmarkarnas framgångsrika arbete har inte bara visat sig i flertalet branschpriser. Även regeringen har uppmärksammat Musikmakarnas arbete och gav 2019 Musikmarkarna pris för ”insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering”. Motiveringen löd: ”De senaste åren har svensk och internationell musikbransch vallfärdat till Örnsköldsvik. Under parollen ”It all starts with a great song”, har en utbildning på orten närt morgondagens låtskrivarstjärnor under 20 år och skapat sig ett välförtjänt rykte som plantskola för unika talanger.”

Få ett smakprov av framtidens musik

Varje år bjuder Musikmarkarna i samarbete med FriluftsByn in till en helt unik spelning där man får chansen att lyssna på hur framtidens musik kan låta. Projektet kallas ”Sounds Like Sweden” och syftet är att få en försmak av hur Svensk musik kanske låter om några år när många av eleverna kommit ut i världen. Eleverna får en tuff utmaning att under tre dagar skapa ny musik under ett för året specifikt tema. Allt avslutas med en spelning där alla är välkomna att lyssna. Missa inte den chansen!
Mer information: Biljetter och tips inför Sounds Like Sweden >>